屏下指紋定 Touch ID?Apple 官方確定 iPhone 13 系列用呢種解鎖方式

左定坤 (Cho Ting Kwan) | Apple

▲ Podcast 聲音版本。

想當日我用 iPhone 7,之後就轉用 iPhone 11 Pro,後來點解上年我無選擇買 iPhone 12 系列?因為用過 iPhone 11 Pro 之後,發覺無 Touch ID 真係十分唔方便。特別係兩種情況:戴口罩,同埋夜晚熄哂燈用電話想解鎖,臉部辨識有時未必辨識到,最後又要自己打返 password,好麻煩。今年傳到又話可能有屏下指紋,又話可能會有 Touch ID 回歸,到底最終係點呢?Apple 發佈會上,官方就確定咗......

FB.jpg

屏下指紋?Touch ID 回歸?想太多了!Apple 發佈會官方確定,通通都無,甚麼屏下指紋,甚麼結合指紋辨識的電源鍵,今年的 iPhone 13 系列,依然沒有。依然保留了由 iPhone X 開始已有的 Face ID,一樣係 M 字額,純粹係個瀏海細咗。

未來會唔會有 Touch ID 回歸,我覺得機會係有,但唔知係幾多年後,老實講,今年 iPhone 13 傳咗咁多都仲未有,我覺得有少少失望,唔知網友又會唔會有同感呢?

按這裡有 iPhone 13 系列  / iPad mini 6  / iPad 第九代 / Apple Watch Series 詳細介紹、價錢Price 及上市日期。
廣告