不出所料!iPhone 14 Pro 系列貨量少!出貨期去到十月!

左定坤 (Cho Ting Kwan) | Apple
就在剛剛,iPhone 14 以及 iPhone 14 Pro 系列,終於正式在 Apple Online Store 發表,而較早之前我就有同出面細舖店主傾過,佢就認為今年 iPhone 14 同 iPhone 14 Pro 系列所用的處理器唔同,一定有原因,可能就係因為 14 Pro 所用的 A16 處理器貨少,先有這樣的安排。所以好大機會 Pro 版會少貨。而在文章撰寫時,四機已經開始預訂 20 分鐘,到底預訂情況如何,看下文吧!

iPhone 14 系列大把貨!iPhone 14 Pro 系列出貨期到十月

在文章撰寫時,iPhone 14 以及 iPhone 14 Pro 系列,已經接受預訂了 20 分鐘,而可以見到 iPhone 14,無論是哪種顏色抑或哪個儲存空間,都依然會在原定的 9 月 16 日出貨,而 iPhone 14 Plus 則是原定的 10 月 7 日出貨,意思就是貨量很多,大把貨。

反觀 iPhone 14 Pro 以及 iPhone 14 Pro Max,則已經變成 9 月 28 日才出貨,比起原定的 9 月 16 日開賣,推遲了 12 天,可以代表有好多人買,但又可以理解成貨量少,所以供不應求要遲啲先出貨。從觀察可以猜想,今年 iPhone 14 Pro 以及 iPhone 14 Pro Max 開賣,應該都會有炒價,只是不知今次炒賣的時間有多長,以及早買到機的,每部可以賺幾多。

(P.S. 20:30 更新:開賣 30 分鐘 iPhone 14 Pro 系列已經去到 10 月先出貨)

WhatsApp Image 2022-09-09 at 8.29.55 PM.jpeg
 
廣告