大陸媒體狠批:寧用 iPad Air 2,不用 iPad Pro!

左定坤 (Cho Ting Kwan) | Apple
iPad Pro 自雙十一推出以來,網民對佢嘅評價都比較負面。根據外國傳媒前兩日的報導,iPad Pro 推出一個月,就算係中國嘅銷量都不如理想,賣出的數量只有 4 萬幾部。回顧當年 iPad Air 2 的銷量,首月已經賣出差不多 55 萬部,係 iPad Pro 的十倍有多。之前版主就同大家分享過,有外國網主以三個理由怒插 iPad Pro,原來唔單止外國人唔妥佢,就算連中國人都無辦法接受呢部 iPad Pro。 近日中國威鋒網的編輯分享佢朋友的使用後感,並稱用過之後發現係大伏,寧願用番 iPad Air 2 好過。就等我地睇下佢點講!

//timgm.eprice.com.hk/hk/pad/img/2015-12/23/68188/prince1025_1_4469_1ccc4069360f57a85c56eb93f8f0c661.jpg

批評001:Smart Keyboard 太貴 + 文字工作體驗不如理想
呢位朋友仔之前用開 iPad Air 2,最近買左部 iPad Pro 同埋 Smart Keyboard,無買枝筆。但買左 Smart Keyboard 之後覺得後悔無等佢推出第三方 keyboard,因為 Smart Keyboard 太貴,兩部 keyboard 嘅價錢差不多夠買一部普通嘅 iPad Air。到文書工作時先係問題所在,因為呢位朋友同版主一樣都係成日要寫文章,但打字嘅時候無 trackpad 真係好唔方便,打文仲要不時用手指篤芒,麻煩到呢! 之前有網民覺得,有咁大個芒仲洗乜用 trackpad,覺得呢個諗法好搞笑。但當你實際做文字工作,大概就會明白這種感受。所以 Apple 想將 iPad Pro 成為可以同時滿足工作及娛樂的平板,最基本應該係提升打字的體驗先!

//timgm.eprice.com.hk/hk/pad/img/2015-12/23/68188/prince1025_1_4469_729e1505f5dcdb7c8c59b2130ce73757.png

批評 002:機身太大,影響娛樂體驗
至於娛樂方面,即便呢位朋友仔對呢部 iPad Pro 的屏幕、規格配置都相當滿意,屏幕的顯示效果比 iPad Air 2 好,而且色彩更準確、對比度更高,加上配備左四喇叭,比用 iPad Air 2 打機睇片聽歌嘅時候效果理應更震撼。而且 iPad Pro 比 iPad Air 2 性能高出 2 倍,網頁加載快左之餘,打機都好流暢。但無論部機聽落幾好都係假,最大的問題係機身太大、太重,長時間拎住會好攰,而 iPad Air 2 就無咁嘅問題,所以最後用耐左之後,都係覺得,寧願用番 iPad Air 2,放棄呢部又大又重嘅 iPad Pro。

//timgm.eprice.com.hk/hk/pad/img/2015-12/23/68188/prince1025_1_4469_5d050e65db1d058d8cfa6d03ff7bce6e.jpg

如果按照呢位朋友仔嘅用後感受,呢部 iPad Pro 最大的問題係失左佢嘅定位,既在工作上不能得心應手,在娛樂上亦未能玩得舒暢。如果講番當年 iPad Air 2,佢嘅定位好清楚係娛樂方面,係公認的娛樂設備之一。當然,呢位朋友仔並不能代表所有 iPad Pro 的用家,但某種程度上亦反映了 iPad Pro 的不足之處,導致銷量不佳的原因。事實上,除左以上果位朋友仔所提及的問題之外,佢嘅定價太高,與佢嘅實際價值不符,都係 iPad Pro 一個致命傷。如果你手上同時擁有 iPad Air 2 同埋 iPad Pro,你會唔會好似果位朋友仔咁,放棄 iPad Pro 而重回 iPad Air 的懷抱呢? 

來源:威鋒網
廣告