NASA 太空總署公布韋伯太空望遠鏡 宇宙全彩超高淸照片!日本科學家製造「人工重力」太空設施

Keith Yim | 聲音內容
美國喺太空科技上,又贏一次?今日 (12/7 香港時間) 美國太空總署公佈用全新韋伯太空望遠鏡 (James Webb Space Telescope) 第一次拍的宇宙照片,全彩超高淸十分驚艷;另一邊箱,日本有科學家提出一個模擬太空無重空間的裝置。似乎大家對宇宙又有進一步掌握。喺今日 Clubhouse 節目「輕鬆講科技」上面,我哋幾位 Moderator 重點講解咗呢兩段太空消息,歡迎大家用聲音了解更淸楚。

space01.jpg
 

韋伯太空望遠鏡

我哋一直都知道,美國有一個叫「哈勃太空望遠鏡」,不少關於宇宙嘅照片,都是透過佢拍攝嘅。原來由 1990 發射起,已服務了地球廿年有多。喺 2021 年,美國再發射了「韋伯太空望遠鏡」上太空。

與哈勃太空望遠鏡,位於地球軌跡不同,韋伯太空望遠鏡嘅預定軌道喺距離地球估計至少 150 萬公里,離地球更遠,代表可以拍攝出更加遠嘅星系照片,加上器材更新,今日美國公佈的由韋伯太空望遠鏡拍到的宇宙照片,比起以前更加全高淸及仔細。

美國太空總署聲稱,今次由韋伯太空望遠拍到嘅照片,相信是至今為止,來自宇宙最深處、最詳細嘅紅外線圖像,包含來自數十億光年星系嘅光線。喺今日 Clubhouse 節目「輕鬆講科技」上面,我哋幾位 Moderator 用聲音有更詳細嘅解釋。

spaceCH.jpg
▲ 想聽關於韋伯太空望遠鏡,只要 Click 入上圖或呢條 Link (33 分鐘開始),就可以立即收聽 (用網頁或 App )。收聽 Clubhouse  節目是免費的。我們誠邀大家加入 Clubouse App,在 Google Play Store 或者 Apple Appstore 下載 Clubhouse,用手機號碼免費登記做會員,就可以看到我們主持節目時,於房間跟網友嘅互動情況,當中分享的文字及連結資訊都可以知道。此外,更可以喺星期二及四,中午一點半參加「輕鬆講科技」直播,舉手跟主持人聊天打氣。

star01.jpg
▲ 這張就是首張由韋伯太空望遠鏡拍攝的首張宇宙圖片,收聽節目裡面,就可以知道這個星系離地球幾多光年。按呢度有節目選用的圖片集及相關資料 LINK

japan01.png
▲ 另一方面,日本京都有團隊設計出「人工重力」太空設施,預備之後地球人去月球、火星居住。到底又是什麼一回事呢?節目裡面,我哋都有講按呢度有節目選用的圖片集及相關資料 LINK 。

Clubhouse 亦支 Web Replay 功能,若果你部手機沒有安裝 Clubhouse 或者你正在使用電腦,都可以直接透過瀏覽器收聽重温。

Clubhouse 裡面有沒有有趣房間?Click 這裡,每日精選房間重温即時送上。 
廣告