2416 萬像素 + 藍牙自動傳相!入門級單反 Nikon D5600 發表

左定坤 (Cho Ting Kwan) | Nikon
早幾日有個朋友仔問版主:「如果想買部入門單反相機,有無咩嘢好推介?」一直用開 Canon 相機的版主,腦海中第一時間,淨係想到自己用緊果部 EOS 760D,唔知係咪習慣左的關係,我覺得 Canon 相機眾多品牌中,相對易用。有時版主好想了解下網友的睇法,在你們的心目中,仲有邊部比 EOS 760D 好用,而價錢又相若的入門級相機呢?Nikon 最新發表的入門級單反相機 D5600,網友又覺得能唔能夠成功挑戰 EOS 760D 呢?

D5600(Facebook).jpg

Nikon 日前在日本發表了 D5600 相機,佢係一部入門級 DX 格式的數碼單鏡反光相機,同 Canon EOS 760D 一樣,具有 3.2 吋多角度 LCD 觸控屏幕,可以翻開及旋轉,對於鐘意玩低炒的網友來說,呢個多角度 LCD 屏幕應該相當方便。另外,D5600 亦在重播縮放模式中加入了裁剪功能以及影像快進條,並新增了在進階型號 D7200 上具有的微時短片功能。

D5600_18_140_VR_frt34l.jpg

Nikon D5600 配備了2416 萬像素的 DX 格式 CMOS 影像感應器,並不設低通光學濾鏡,結合 EXPEED 4 影像處理引擎,ISO 範圍為 ISO 100 至 25600,就算在昏暗環境下拍攝,都可以有效抑制雜訊。Nikon 強調,透過 SnapBridge 應用程式以及 Bluetooth 低耗電 (BLE) 技術,D5600 可與智能裝置無間斷地連接,影完嘅靜態影像,能夠自動傳送到已配對的智能裝置上,方便用戶上載及分享高品質的影像,就算相機電源已關閉,都依然可以繼續傳相,並將影像上載至 NIKON IMAGE SPACE 儲存及分享。另外,相機亦都內置 Wi-Fi 功能,可以無線傳送短片以及遙距拍攝。

Nikon D5600 賣幾錢,目前未有消息,只係知道外國定價為 799.99 歐元,折合港幣約 $6750。不過 Nikon 表示,將會在今個月內推出,同時備有淨機身、連 AF-P DX Nikon 18-55mm f/3.5 - 5.6G VR 鏡頭套裝,或連 AF-S DX Nikon 18-400mm f/3.5-5.6G ED VR 鏡頭套裝可以選擇。唔知網友對呢部相機,有啲乜嘢睇法呢?會唔會好過 Canon 入門相機呢?留言講下啦!
廣告