大西北、鄉郊搶先用!3 香港公佈 700MHz (n28) 5G 新頻段推出時程

Keith Yim | 3 香港
fb01.jpg

有留意電訊新聞,上年年底,香港政府公佈了一項無線頻譜拍賣結果,對用家嚟講,比較重要係,有新嘅頻譜供市民使用。頻譜多了,即係收訊好啲。當中,對我呢啲住係大西北村屋群,或者架建發射站比較困難的地方,當中的 700MHz (n28) 頻段,對我呢啲用家相當重要。雖然說,今年年頭可以使用,但去到六月都無音訊。今日 3 香港在一個記招中,其 CEO 古星輝先生宣佈只要政府批出 700MHz 使用權,3 香港就會推出 700MHz 嘅 5G 覆蓋,並講明先照顧郊區的住宅。
 

「黃金頻譜」得個快字,但好難收得到

講開 5G,網絡商講得最多是「黃金頻譜」。無錯,透過黃金頻譜即是 3.5GHz (n78) 及 4.9GHz (n79)  的傳送頻道,先可以做到接近 1GBps 上網下載數據速度。不過,所謂「黃金頻譜」射程範圍好短,你行入室內都好易收不到訊號。要收得好,需要大量發射站配合。若果你生活喺高樓多及大型商場多嘅地方,要架建更多發射站,難度只是要「錢」及找地方。但鄉郊地區就麻煩了,就算有光纖到達的地方,要在低樓地區起站,都是充滿難度。就算加陣網絡商用 4G 變 5G 方法,將本來 3G 網絡商採用的 2100MHz 改為 5G,收訊效果都不太理想。
 

入屋靠低頻訊號

新拍賣的 700MHz 就不同了,是少有的低頻段,用上於流動通訊網絡,好處是訊號可以發射更遠及更深入室內的地方。例如,本來我家的睡房不能收到 5G 訊號,未來網絡商在附近架建了 700MHz 網絡,我就可以瞓著收 5G 訊號了。

3 香港今日於一個記者會表示,佢地去年已投得 700MHz (n28)內的10 x 10MHz(共20MHz)頻譜。並早已開展 700MHz 頻譜的鋪網工程,進度良好並是首家營辦商宣佈預期於 6 月 30 日啟動 700MHz頻段的 5G 服務。 

和記電訊香港控股執行董事及行政總裁古星輝解釋:「700MHz 屬低頻帶頻段,特色是穿透力強、覆蓋範圍廣,有助加強室內接收。 另外,700MHz 可用於「廣域覆蓋」,就算在相距基站較遠的地方,都可以收到信號。直接為面積大的區域提供深度覆蓋,如低密度住宅區,讓這些用戶能夠選用 5G 寬頻服務,取代傳統龜速寬頻。 」
 

出海都有用

「以 700MHz 頻譜提供極具深度的5G 覆蓋,如南丫島深灣及西貢對出一帶遍佈山嶺的海域(初步測試遠及離岸11公里),在這裏進行如遊船河等水上活動期間難以接收5G 或其他服務訊號。預期700MHz 頻譜的 5G 服務推出後,5G 訊號將會覆蓋至這些範圍。」

3 香港亦表示,年內會再進一步將 700MHz 的 5G 深度覆蓋拓展至其他地區,包括中半山及九龍 塘的低密度住宅。 •稍後 700MHz 頻譜將可透過載波聚合技術(Carrier Aggregation),結合現有的 2.1GHz(n1)及 3.5GHz(n78)5G頻譜使用,提供更高速度的服務。

螢幕截圖 2022-06-09 下午9.17.21.jpg
▲ 3  香港初期提供的 700MHz 5G 覆蓋地區
 

不是 3 香港獨有

不過,大家要注意 700MHz 頻段,不是 3 香港獨有,只係佢哋搶先出嚟公佈 Coverage Plan。而中國移動香港及 csl 同樣擁有 10x10Mhz 的 700MHz 頻譜,而數碼通都有 5 x 5MHz 再加上共  25MHz 的850MHz 低頻譜,一樣做到範圍大,深度高的 5G 覆蓋。不過,要留意一件事。5G 黃黃金頻譜 n78 等頻段,可以提供快過 4.5G 上網速度,原因頻寬夠闊。而 700MHz 最多的 20MHz 頻闊,難跟 n78 的 60MHz - 80MHz 速度可媲美,只是因為用了 5G 技術,Ping time 及 上傳都會有夠好的效果,亦因為是新頻段,不用跟 4G 客共用的優勢而已。

Click 呢到有近年 5G 頻譜的分配情況
 
廣告