全金屬 扮蘋果 學 HTC! 三星 C5、C7 賣二千七 攪亂市!

左定坤 (Cho Ting Kwan) | Samsung
Samsung 手機系列愈出愈多,又 S 系列,又 Note 系列,又 A 系列,仲有好多好多......有時候搞到版主頭都大哂! 之前版主 Keith 已爆過 C 系列兩部機!邊兩部?咪就係五月尾果陣在中國發表的 C5 同 C7 囉!果陣仲話,外型設計十足十 HTC One 系列旗艦機添!但最誇張係,C5、C7 都係用比對手更抵嘅價錢開價,其中,C5 更低至二千七!加上全金屬機身,一點點 iPhone 一點點 HTC,比起其他二千蚊手機都吸引!  唔記得的話,即刻同大家重溫一下,順便話埋俾大家知 Samsung Galaxy C5 與 C7,幾時開賣同賣幾銀啦!

C5、C7(Facebook).jpg

Samsung Galaxy C5 同埋 C7 都會在香港推出。先講左 C5 先,版主收到風,Samsung Galaxy C5 如無意外,會係 7 月 15 日正式開賣,32GB ROM 版本的建議零售價為 $2698。至於 C7,Samsung Galaxy C7 就將會在遲一個星期,即係 7 月 22 日有售, 64GB ROM 版本則為 $3398。C5 和 C7 同樣有金、灰、玫瑰金三種顏色選擇。

金屬機身 + 4GB RAM! 三星 Galaxy C5、C7 發表

C5 同 C7 的外型設計大致相同,不過 C5 就用上 5.2 吋 Super AMOLED FHD 芒,而 C7 則係 5.7 吋。規格方面兩部機亦有兩大不同:第一,C5 配備了 Qualcomm S617 處理器 (即係 HTC One A9 用個粒),而 C7 就用上 Qualcomm S625 處理器 (Sony Xperia X 用 S650 呢) ;第二,C5 具備 2600mAh 電池,而 C7 則內置 3300mAh。另外,兩部機同樣內置 4GB RAM,配備 F1.9 光圈的 1600 萬像素主鏡頭以及 800 萬像素的前置鏡頭,並支援 Samsung Pay 功能。

大家認為呢個價,你會揀 Samsung、HTC 定係其他選擇?

Samsung Galaxy C5 (32GB) 在文章發表時,賣價為 $2698,按這裡有詳細規格及最新賣價
Samsung Galaxy C7 (64GB) 在文章發表時,賣價為 $3398,按這裡有詳細規格及最新賣價
廣告