6 吋大芒+對焦速度追平 Z5 ! Asus Zenfone 新旗艦性價比夠唔夠?

Lawrence | Asus
上星期同大家分享千元機種選擇時同大家提過 Asus 的 Zenfone Laser 定價千五有找,不失為一部有咁上下性價比而且不是大陸廠牌產品的好選擇。勢估唔到, Asus 近日再推新機,而且今次規格來講算係 Asus Zenfone 之中屬於旗艦級別。到底呢部 Zenfone 2 Laser 6 吋芒版本,係規格同價錢上有沒有睇頭呢?睇完下文你就知!

//timgm.eprice.com.hk/hk/mobile/img/2015-11/17/203858/lawrencelaw_1_4543_a50aa0cf4b4c4c8e862533f9680dd3f6.jpg
 

6 吋 FHD 大芒主打 0.03 雷射對焦+雙喇叭

今次 Asus 呢部新機官方定名為 Zenfone 2 Laser (ZE601KL),係外型上跟 Zenfone 系列手機一樣,有流線金屬質感同髮絲紋的機背(當然不是真的用上金屬材質啦!)。而係最薄的部分只有 3.9mm 。係規格上, Zenfone 2 Laser 第一個主打賣點就係有 6 吋 FHD 解像度大芒!另外,因為 Zenfone 2 Laser 用「極致隨身影院」作為宣傳口號,所以係音效方面當然都係賣點之一。 Asus 提到 Zenfone 2 Laser 兩個五磁鐵揚聲器 (即係雙喇叭),再加上其自家 SonicMaster 技術,官方提到可以做到家庭戲院級的享受。

效能方面都係大家相當關心的一環,如果大家有留意,係下半年開始 Asus 已經慢慢放棄左 4GB RAM 再配 Intel 處理器呢個規格,好似 Zenfone Selfie 就係一個例子。 Zenfone 2 Laser 也不例外,在硬件上呢部機用左 Qualcomm S616 1.7GHz 處理器配 3GB RAM 以及 32GB 內置容量(支援最高 128Gb SD 卡)。係電池方面,可以預計 Zenfone 2 Laser 的 3000mAh 電量續航力上會有點令人擔心,好在電池係可換式。

係相機方面, Zenfone 2 Laser 的賣點同 Sony 旗艦 Z5 系列有一個共通點,就係標榜對焦速度極快, Asus 官方提到 Zenfone 2 Laser 的 1300 萬像素 f2.0 光圈鏡頭配備左 0.03 秒的雷射自動對焦投術。同 Sony Z5 系列的對焦速度一樣!(也比起 LG G4 的 0.276 秒快!)。到底係咪真係咁強大呢?呢樣就要之後實機試先知了。不過,如果大家想盡快入手都唔難,因為即日已經開賣,定價為 $2299 。唔知大家又覺得 Asus 新機性價比如何呢?以下就係目前比較熱門,價錢亦相近的 6 吋芒手機同 Zenfone 2 Laser 的規格比拼(再加多部價錢差不多,但成 6.8 吋的 Phab Plus ),大家又覺得 Zenfone 2 Laser 性價比如何呢?留言講講吧!

//timgm.eprice.com.hk/hk/mobile/img/2015-11/17/203858/lawrencelaw_5_4543_4d9c9389a0297bec9fae9c8298ac4769.png

在文章發佈時, ZenFone 2 Laser 定價為 $2299 ,按此看手機規格及最新賣價
廣告