iPhone XS  用家不要瞓!iOS 12.1 凌晨升級!香港版 eSIM 啟動

Keith Yim | Apple
剛剛 Apple 發佈了新 iPad 及 MacBook 系列,與此同時,iOS 12.1 亦會係 31/10 凌晨開始推送。iOS 12.1 除了支援 iPad 新加的功能,係 iPhone 上面,就係加入 eSIM 嘅開通。係香港,iPhone XS Max 及 iPHone XR 都是雙 SIM 卡槽設計,但 iPhone XS 只有一個 SIM 槽,但可以用 eSIM 開通另一個手機網絡使用。之前版主已爆咗香港會成為首批地區用到 eSIM 嘅地方,今晚就會實現了。

esim-fb.jpg
 

ios 12.1 其中一項重要升級

根據蘋果公布資訊,目前提供eSIM上網方案的電信業者包含美國地區的AT&T、T-Mobile與Verizon,另外蘋果也與諸如奧地利、加拿大、克羅埃西亞、捷克、德國、匈牙利、印度、西班牙、英國等地區電信業者合作,而香港地區,至少有一間網絡商會啟動 iPhone XS  嘅 eSIM 功能。據知,網絡商會分別推出漫遊數據嘅 eSIM 計劃,等你唔駛去深水埗買 SIM 卡,唔駛 Club sim 唔駛自由鳥,都可以用 eSIM 用到漫遊數據服務,而主 SIM  用來係外地都到認證 SMS 就可以了。而上台計劃,係未來亦可以透過 eSIM 進行,只要係網上申請服務,不用等個台寄 SIM 俾你。

講番,iOS 12.1 升級,仲包括支援 Group FaceTime,即係可以多人一齊玩 Facetime 視像會議,仲有全新嘅 emoji

esim01.jpg
▲ 一如之前版主透露過,esim 啟動是要 QR Code。當你買了 eSIM 嘅計劃,網絡商會比個 QR Code 你,只要用 iPhone 鏡頭掃一掃就把 eSIM 資料寫入 iPhone XS  入面。
 

漫遊 eSIM 計劃

據知 3 香港會推出漫遊 eSIM,未減價賣價係 $138,包了十日亞洲及歐洲、美加幾個主要地區嘅 DayPass 上網計劃。佢係會逐日計,即係你唔用嗰日,唔扣Pass,十日可以慢慢用。不過,上網就係每日首 500MB  4G 全速,之後 128kbps 無限上網 

螢幕截圖 2018-10-31 下午3.40.05.png

按這裡有更詳細收費及介紹點樣用
廣告