小米高層香港爆料! 紅米2 香港版,上市有期!

Eddie | 小米
其實版主 Eddie 對於小米幾代手機評價都是相當一般(記得第一部玩到的是小米 2 ),上次去大陸玩到小米 Note 感覺真的不錯,難得有設計做得薄身、有型的性價比手機麻,可惜香港仍然遲大陸一步開賣(講開連小米 4 都未開始賣…)。有網友覺得小米 Note 最少要去到 2015 年中先係香港出,到時所有 Spec 都 Out 晒啦。今日小米高層來港,跟香港媒體見過面,小米 Note 香港上市時間真係無咁早,但紅米 2 就有期了,仲有其他小米香港消息! 

//timgm.eprice.com.hk/hk/mobile/img/2015-01/13/200753/lawrencelaw_3_4568_51e04942352699f006429fbd694af09d.jpg
▲ 紅米 2 若果趕及 2 月上市,會跟 Meizu 魅藍 Note 正面交鋒!後者有 1080p 芒,但相信賣價會比紅米 2 貴少少。此外,之前版主 Keith 也透露過,Meizu 會直接引入魅藍 Note 聯通版本,4G LTE 頻段只有 1800MHz,會比較吃虧。

二月中前推紅米 2

小米在香港推出的第一炮,小米高層透露會係紅米 2。呢部機係一部平價 4G LTE 手機,顏色上則以粉色系為主,除了白色及深灰外,還有淺綠、粉紅及淡黃色供選擇。但規格上是入門 4G LTE 款式,如使用 4.7 吋 HD 720p 芒、Qualcomm Snapdragon 410 1.2GHz 四核處理及 8GB ROM。相機則是800 萬像素 + 200 萬前鏡。小米高層對香港媒體說,會係兩周內推出香港版,但沒有說明會引入 2GB RAM 或是 1GB RAM 版本、會否支援中港 4G 或只支援香港的 FD-LTE 。不過,之前台灣版主透露,紅米 2 會有國際版,應該跟之前紅米 Note 4G 一樣,會以香港、台灣、新加坡及大馬市場為主,新馬台也沒有太大中國 4G 需求,似乎有中港 4G 機會比較低。紅米 2 之前香港賣的水貨為千一蚊左右,相信香港行貨,賣一千蚊左右的機會極高。

小米 Note 鬥 iPhone 6 Plus 手感更好?版主上手試玩心得分享
▲ 小米 Note 呢?小米高層說香港版要等上半年左右,相信唔係五月都係六月了。

//timgm.eprice.com.hk/hk/pad/img/2014-07/02/47483/unrealandy_3_4635_8ff4c3519b68d85ffb6776f169ffd945.JPG
▲ 小米平板會係香港推出嗎?小米高層說會!  大約第一季左右,你還會支持嗎? 


IMG_1183_結果.JPG
▲ 現時香港有一家小米專門店,其實是小米跟 csl. 合作,由後者經營。但小米高層說,會係年中開設第一間自主的「小米之家」。圖中是位於北京的小米之家,兩層樓咁高,一樓是展示體驗店頭,二樓則是維修部門,唔知香港小米之家,會係點樣呢? 
 

小米 Note 相關文章:

小米 5 定 小米 Note 直接現身?令人「驚喜」的小米產品即時發佈!
不是小米 5 !小米將新機命名為小米 Note
人仔 2299 打殘 5.7 吋芒 小米 Note 發佈 + 功能介紹
小米 Note 實機圖賞
規格再發燒!大芒旗艦小米 Note 高級版迎戰大牌旗艦 你點揀?
小米 Note 不再發燒?上手跑分測試效能齊齊睇!

紅米 2 相關文章

紅米 2 水貨實測

在文章發佈的時侯,小米 Note (16GB) 仍未公佈在香港的定價和開賣日期,按此看詳細規格與最新賣價。
在文章發佈的時侯,小米 Note (64GB) 仍未公佈在香港的定價和開賣日期,按此看詳細規格與最新賣價。
在文章發佈的時侯,紅米 2  仍未公佈在香港的定價和開賣日期,按此看詳細規格與最新賣價。
廣告