Project Spectrum 系統推出! OPPO Find 7率先有得升!

左定坤 (Cho Ting Kwan) | Oppo
OPPO 喺 2014 年 3 月嘅時候,推出左 Find 7 以及 Find 7a 兩款智能手機。到今年 10 月的時候,OPPO 在手機「版本特性」頁面上宣佈,11 月 6 日將會是 ColorOS 2.1 公測版最後一次更新,好多網民都以為 Find 7 要停止更新。其實大家都誤會了! OPPO 今日宣佈,將會推出新的作業系統 Project Spectrum,唔單止係咁,Find 7 同埋 Find 7a 嘅用家仲可以率先升級添!

//timgm.eprice.com.hk/hk/mobile/img/2015-11/18/203873/prince1025_1_4693_61cd3fcaa6955ef8ba2fba15ab1b37ac.jpg

Project Spectrum 係一個以 Android 5.1 為基礎的作業系統,具備一般 Android 的優點,包括高效率、簡潔設計以及更快的更新。當然唔少得嘅係,新的 Project Spectrum 亦具備一些 ColorOS 的特點,例如具備雙擊喚醒、畫圈啟動相機、MaxxAudio、PureImage 2.0+ 等功能,並且聲稱不會具有任何 bloatware。另外,Project Spectrum 亦內置 ColorOS 專用的相機軟件,方便你拍出具備自己風格的照片。

以下為 Project Spectrum 的介紹片,讓大家更能了解清楚:


目前能夠率先享用 Project Spectrum 新系統的智能手機有 OPPO Find 7 以及 Find 7a,未來將會推出 R5、R5s 以及 R7 的版本。這兩部手機都是 2014 年 3 月推出的機款,Find 7 配備了 5.5 吋 2K 屏幕、Qualcomm Snapdragon 800 2.5GHz 四核心處理器、3GB RAM、32GB ROM、1300 萬像素主鏡頭以及 3000mAh 電池,而 Find 7a 規格比 Find 7 稍低一點,配備 5.5 吋 1080p 屏幕、2GB RAM、16GB ROM 以及 2800mAH 電池。呢兩部機推出的時候都需要在 Oppostyle.com 上訂購,不過目前似乎已經無得賣了,如果想買呢兩部機,可能就要購買水貨了。

來源:OPPO 社區

Find 7 >> 按這裡有詳細規格及最新賣價
Find 7a >> 按這裡有詳細規格及最新賣價
廣告