HKD 4,488 起
HKD 4,488 起
4
  • 4G TDD LTE B38 + B404G FDD LTE B3 + B7 + B8
  • 160 x 245 x 5.5 mm / 400g
  • 2560 x 1600 pixels1670 萬10.5 吋 AMOLED
  • 1300 萬像素 CMOS
  • 800 萬像素 CMOS
  • 八核心 Qualcomm Snapdragon 670(Dual 2.0GHz + Hexa 1.7GHz)
  • 128GB
  • microSDHC
  • 7040 mAh
  • 金/銀/黑
去年 3 月發表的 iPad 9.7 (2018) 宣稱主打教育市場,實際上其定價卻吸引了不少消費者,今年在 Apple 舉行發佈會前,Samsung 率先發功,推出配備 10.5 吋屏幕的 Galaxy Tab S5e,美國的定價為 399 美元(折合 HK$3,131)起,有 Wi-Fi 和 4G LTE 版。

Galaxy Tab S5e 有幾多賣點,首先 10.5 吋屏幕係 Super AMOLED 和 2,560 x 1,600 解像度,而且四邊都用上窄邊框,視覺效果唔錯。其次係內置以 USB-C 充電的 7,040mAh 大容量電池,官方表示可以使用 14.5 小時。另外,平板除了用作工作和學習,睇片打機都係主要功能,Galaxy Tab S5e 有 AKG 和 Dolby Atmos 音效。

Samsung 在 Galaxy Tab S5e 引進了 Bixby 語音助理,香港用戶暫時未必常用,但另一 Samsung 獨門功能 DeX 則實用好多,將平板連接電視或大屏幕,唔一定下下帶住 Laptop,工作起來就方便好多。規格方面,配備 Snapdragon 670 處理器、4GB RAM 和 64GB 儲存或 6GB RAM 和 128GB 儲存,預載最新的 Android 9 Pie 系統和 One UI 介面。

機身設計除了窄邊框外,5.5mm 的厚度和 400g 重量亦是另一吸引之處,單手拿著沒有問題,這方面勝過厚 7.5mm 重 469g 的 iPad 9.7 (2018)。前置鏡頭為 8MP,自拍和視像通話夠用有餘,機背則配備 13MP 相機。用戶需要習慣沒有 3.5mm 耳機孔,幸好包裝內附 USB-C 轉插一個,另一敗筆可能就是不支援 S-Pen,這方面則稍遜於 iPad 9.7。指紋辨識設在機側,是否就手視乎用戶習慣,但肯定沒有破壞機身正面的美感。

表情 #u
▲ 雖然比 iPad 9.7 貴,但 Super AMOLED 同高解像屏幕都抵返啦。

表情 #u
▲ Galaxy Tab S5e 使用一體成形鋁合金機身,比起上一代 Tab S4 的跣手玻璃機背好得多。

表情 #u
▲ Galaxy Tab S4 有閃光燈,反而 Tab S5e 冇咗,加多粒 LED 好貴嗎?

表情 #u
▲ 有 AKG 和 Dolby Atmos 音效加持,配合大屏幕睇片應該唔錯。

表情 #u
▲ 冇咗 3.5mm 耳機孔,用戶一係用 USB-C,否則就用藍牙耳機。

表情 #u
▲ 5.5mm 厚度不單止勝過 iPad 9.7 (2018),更加係 Samsung 最薄的 Android 平板。

表情 #u
▲ 重量 400g 單手拎住好輕鬆,屏幕邊框闊度啱啱好,唔會礙眼又好揸手。

表情 #u
▲ 指紋辨識喺機側,花少少時間習慣下相信冇問題。
廠牌
型號
上市時間
建議售價
現時賣價
屏幕尺寸
屏幕類型
尺寸
重量
防水防塵
標準電池
顏色
網絡系統
4G LTE
4G 雙卡雙待
3G 雙卡雙待
WiFi 無線網絡
藍牙
GPS
USB
NFC
作業系統
CPU 型號
CPU 類型
RAM
ROM
記憶卡
影片解像度
3.5mm 耳機孔
獨立揚聲器
立體雙喇叭
A2DP
FM 收音機
主相機
次相機
補光燈
Xenon 閃光燈
錄照解像度
拍照功能
三星 Galaxy Tab S5e 4G 在 2019 年 5 月 31 日上市。
◎ 以上產品之功能規格以實機為準 >> 與其它平板比較規格