雙屏幕 + 玻璃機背,藍色好靚仔?HTC 旗艦 U Ultra 極速上手試玩後感分享

Jason 2017-01-12 16:35 | HTC
HTC 今年首部旗艦手機,終於正式誕生了!佢就係剛才發表的 U Ultra,雖然從規格上來看,似乎仍然是 2016 的級數,不過已經比版主 Keith 原本估的 S810 好好多。今次發表的兩部新機,版主覺得在外觀上,實在有很大的進步,至少我見到部機,會有想用的感覺,呢種感覺在 HTC 10 時,是不曾出現的。而版主亦都趁着這個機會,上手這部 U Ultra,並且有簡單的試玩,就等版主同大家分享一下我的感受吧!

HTC(Facebook).jpg

HTC U Ultra 外觀搶先看!玻璃機背靚過十仔嗎?
首先要講的是,由於今次發佈會上 HTC 給傳媒試用的版本,未係 Final 的,有很多資料、跑分等等都不能公開,不過版主都有極速、簡短的試玩過,所以今次版主主要會同大家講下,我對呢部機有啲乜嘢感覺。首先外型方面啦,U Ultra 同 U Play 最大的分別,在於 U Ultra 係行旗艦的路線,有 5.7 吋主屏幕以及 2 吋的副屏幕; 而 U Play 則係行中階的路線,屏幕尺寸得 5.2 吋,而且係無副屏幕的。至於機背位置所用的材質,兩部機都係一樣的,用上玻璃機背,同樣有四種顏色,分別為白、黑、藍以及粉,當中首輪會推出的,會是白、黑、藍三色。HTC 表示,呢種玻璃相對唔會咁容易痴指紋,不過實際上唔係幫到幾多,版主見到有不少手機身上,都依然係會有指膜印的。

IMG_9960.JPG
▲ 版主手上的,是 5.7 吋的 HTC U Ultra。點認?好簡單,右上角會有類似 LG V 系列的副屏幕。

IMG_9968.JPG
▲ HTC 表示,同 LG 那個不同的地方是,HTC 會在副屏幕上,加入 AI 的功能,除了可以在副屏幕上觀看信息、Schedule 等通知之外,同時亦會學習用戶的使用習慣,例如可以快速啟動你常用的 App / 聯絡人。另外,在副屏幕的旁邊,會有前置鏡頭,呢個前置鏡頭有 1600 萬像素,並支持全景自拍、UltraPixel Mode、自動 HDR 等功能。而當中的全景自拍,版主試過,並唔係好好用,點解?因為當你按完快門鍵之後,你係需要自己用手旋轉手機,轉向左邊影一張,轉向右邊影一張,並非真係好似 LG 果種咁,本身一影就有 wide angle,而這種的自拍方法,好容易會導致手震。


▲ 以上為 HTC 員工對於雙屏幕的介紹。

IMG_9997.JPG
▲ 而屏幕下方會有指紋辨識鍵。

IMG_9990.JPG
▲ 至於機背部份,版主手上的是藍色的 U Ultra,用上了玻璃材質,拎上手的感覺並不會很滑,而且唔會覺得好重,手感不錯。

IMG_9995.JPG
▲ 主鏡頭有 1200 萬像素,光圈值為 F1.8,支持 OIS 光學防手震、PDAF 對焦以及雷射對焦功能。另外,呢張圖都可以見到,其實都仲係好容易痴手指膜。

IMG_9998.JPG
▲ 右邊同 HTC 10 一樣,在開關鍵都係有啲狗牙咁,相信這個的設計,係為左讓用家更容易唔使睇,都可以摸到開關鍵。

IMG_9996.JPG
▲ 而機的頂部,會有三選二「孤寒式」雙卡槽。

IMG_9994.JPG
▲ 至於機底位置,會有 USB Type-C 插口。要留意的是,HTC U Ultra 已取消了 3.5mm 耳機孔,所以跟機的耳機,都係用上 Type-C 插頭的。

IMG_9987.JPG
▲ 另外,U Ultra 有四種色,分別為白、黑、粉、藍。


▲ 以上為 U Ultra 的介紹。

HTC U Ultra 跑分又如何呢?偷偷講你知「大概」
大家都知道,HTC U Ultra 配備了 S821 處理器,內置 4GB RAM 以及 64GB ROM,呢個配置應該係 2016 年的 specs。可惜的是,在發佈會場上的 U Ultra,並非 Final 版本,相信應該係好多地方都未 tune 好,所以有關場上手機的跑分、試相等等,都不能夠公開,只能夠給大家看看 U Ultra 的外型。不過,相信有唔少網友,都好好奇,呢部 U Ultra 大約可以跑到幾多分,版主在場上有試過偷偷進行跑分,確實分數版主可能唔可以話你知,不過可以同大家講嘅係,佢嘅分數大約跟現今普遍的 S821 手機相若,唔算特別好高,但可能當 HTC tune 好的話,跑分應該會有所提升。


用上 Type-C 耳機有乜好?版主即試 U Sonic 音效
HTC 在發佈會上有提過,點解會用上 Type-C 耳機呢?用上跟機的 Type-C U Sonic 耳機,可以做到聲納探測技術,戴上耳機之後,聽到「沙」的聲音,能夠在幾秒內,就能夠提供最佳的耳機音樂體驗。唔同 HTC 10 果種,慢慢聽唔同的頻率,效率相對以往快了不少。

15978900_373501493008663_402733526_n.jpg
▲ 設定完自定義的音效之後,版主利用跟機的 U Sonic 耳機試聽過,覺得真係好唔錯,推力足夠之餘,感覺上好似聲音在你耳邊迴盪着咁,歌手就在你耳邊,唱緊歌仔俾你聽咁,相比 HTC 10,版主個人覺得,變得更加好。

HTC U Ultra、U Play 發表、評測相關文章
買得到的 Pixel XL! 5.7 吋 2K 大芒 HTC U Ultra 無失你望!到價即衝
雙屏幕 + 玻璃機背,藍色好靚仔?HTC 旗艦 U Ultra 極速上手試玩後感分享
HTC 高層自爆: 唔再有 HTC 11!

HTC U Ultra (64GB) 在文章發表時,香港上市日期未定,按這裡有詳細規格及最新賣價
HTC U Ultra (128GB) 在文章發表時,香港上市日期未定,按這裡有詳細規格及最新賣價
HTC U Play 在文章發表時,香港上市日期未定,按這裡有詳細規格及最新賣價
廣告

相關產品 (3)

相關報導 (13)

唔使搶!4GB / 64GB 中階機清貨價,$1300 抵過買紅米 5 Plus?

唔使搶!4GB / 64GB 中階機清貨價,$1300 抵過買紅米 5 Plus?

香港人要求愈來愈高,來到2018年仲講3GB/32GB?唔係呀嘛,邊夠用呀?所以,而家就連入門手機,都開始有4GB/64GB,而說到近期性價比最高的,應該是紅米5Plus:千四蚊,有18:9芒、4GB/64GB,S625U、四千大電,睇specs嚟講真係可以話無得輸。不過,小米出部性價比幾高的手機都好,總會有網友鬧,點解?因為係大陸機。如果差不多價錢,會唔會有比紅米5Plus更值得入手嘅選擇呢?有,最近就有一部,夠唔夠紅米5Plus砌呢?睇下文啦!

左定坤 (Cho Ting Kwan) | 2018-02-01
S821 旗艦劈價清貨!5.7 吋 2K 芒手機大舖新低價,好抵買?

S821 旗艦劈價清貨!5.7 吋 2K 芒手機大舖新低價,好抵買?

講到目前最抵玩的旗艦手機,你第一時間會諗起邊部呢?的確,如果我講SonyXperiaXZ1抵玩,相信無乜邊個網友會質疑,畢竟這個價錢買到S835旗艦手機,確係無得輸嘅。不過,其實如果唔追求S835,最近有部次一級用S821處理器的手機,大舖出現新低價,不知你又會否有興趣呢?講緊邊部?睇下文啦!

左定坤 (Cho Ting Kwan) | 2018-01-03
即搶!5.7 吋大芒!64GB  ROM! 旗艦手機割價二千中

即搶!5.7 吋大芒!64GB  ROM! 旗艦手機割價二千中

大芒機,永遠最多人要。5.7吋,仲要有2K解像度,應該夠晒大家用!若果要行得爽,夠晒Memeory的款式,版主想至少要三四千吧!今日csl進行網店大割價!其中兩款5.7吋2K大芒款式,都減至二千中,記住係淨機賣,唔駛上台。

Keith Yim | 2017-10-09
秒殺 iPhone、Galaxy 8!HTC U Ultra 藍寶石螢幕超堅硬

秒殺 iPhone、Galaxy 8!HTC U Ultra 藍寶石螢幕超堅硬

定價比起普通版貴HK$1,500,HTCUUltra藍寶石版本除了內置128GB儲存,最大的分野就是採用藍寶石螢幕。究竟是否為了額外的64GB儲存和藍寶石螢幕多花$1,500元,實在見仁見智,不過有著名外國YouTube頻道針對藍寶石螢幕進行測試,就對它讚不絕口。

虎仔 / 馬日山 | 2017-05-05
達人試玩:HTC U Ultra 靚相寫真

達人試玩:HTC U Ultra 靚相寫真

小弟初嘗試,第一次為手機攝影拍攝講解短片,今次就試玩這部HTCUUltra,它使用OV12890Cmos,1200萬像素下1.55μmUnitCellPixel,還有f/1.8大光圈及支援專業模式等等。今次就試下以日光風景,室內小品及夜景等幾個範疇來為HTCUUltra試相,順便講下呢部HTCUUltra影相有何優勢?!

buyerbb | 2017-04-16
評大芒新設計、試相機質素! HTC U Ultra 全方位實測 + 體驗

評大芒新設計、試相機質素! HTC U Ultra 全方位實測 + 體驗

關注HTC的讀者們應該都知道,HTC近幾年來的旗艦和高階機種多採用陽剛味較重的金屬機身,透過曲面的機背和獨特的髮絲紋設計,在市場上得到一批擁護者的愛戴。而隨著時間演進,HTC今年首度在旗下高階手機UUltra上導入了玻璃機背設計,並且還不是普通的玻璃機背,而是具備三軸對稱的3D曲面水漾玻璃。

Keith Yim | 2017-03-07
號稱攝力最強?HTC U Ultra 相機  日拍 + 夜拍,挑機三星 S7 Edge!

號稱攝力最強?HTC U Ultra 相機 日拍 + 夜拍,挑機三星 S7 Edge!

版主好明白,HTC手機並非人人喜歡,不過有一點我係挺認同的,就是自HTC10開始,喺相機方面確實係有好明顯的進步。而2017首部的旗艦手機UUltra,HTC官方甚至更揚言,佢所用嘅相機會係咁多部手機之中,擁有最好畫質嘅,到底係咪真係咁堅料呢?就等版主即刻俾大家睇下,用UUltra影出嚟嘅相,係咪真係咁好。睇下文啦!

左定坤 (Cho Ting Kwan) | 2017-02-07
賣價確定!HTC U Ultra、U Play 入手前必知 Q&A!

賣價確定!HTC U Ultra、U Play 入手前必知 Q&A!

之前都講過,HTC會喺今日在香港搞發佈會,發表UUltra以及UPlay兩款新機,不過在此之前,版主一早已經收到風,早兩日更爆埋呢兩部新機的香港賣價出嚟,而家只差嘅係官方一個確認。版主而家就去到香港發佈會場地,拎左份新聞稿,就急不及待要同大家分享,到底UUltra、UPlay有啲乜嘢需要知道!睇下文啦!

左定坤 (Cho Ting Kwan) | 2017-02-07
高層專訪!張嘉臨評 HTC 的生與死

高層專訪!張嘉臨評 HTC 的生與死

唔知大家仲記唔記得,上年HTC因為財政嚴重虧損,曾經有傳聞指,可能會在今年農曆新年後,HTC會賣掉手機業務。不過唔知係咪遇到乜貴人成功Help到ThisCompany,HTC手機去到而家都仍然存在,而2017年首部旗艦手機UUltra,亦都在今日正式在香港發表。喺發佈會結束後,HTC再次安排了時間,讓版主跟高層HTC智能手機暨物聯網事業總經理張嘉臨進行專訪,在會談中張嘉臨亦間接提及到一些關於HTC的生與死。HTC,有救嗎?睇下文啦!

左定坤 (Cho Ting Kwan) | 2017-02-07
再上手,睇真啲!HTC U Ultra 評測: 外型 + 效能 + 喇叭

再上手,睇真啲!HTC U Ultra 評測: 外型 + 效能 + 喇叭

記得HTC喺台灣搞發佈會果日,時間好倉促,版主想多啲時間欣賞下部HTCUUltra,詳細試下部機,但都無辦法,加上果陣HTC表示部UUltra好多嘢都未tune好,乜都唔出得街俾大家知道,難免會有少許遺憾。不過而家UUltra台灣已經開賣,香港亦都會在情人節當日上市,一切都不再是秘密,就趁呢個機會,俾大家睇真啲UUltra的外型,並同大家試下呢部手機的效能同喇叭。睇下文啦!

左定坤 (Cho Ting Kwan) | 2017-02-06
LG V20 有難?ePrice.HK 獨家爆 HTC U Ultra、U Play 賣價!

LG V20 有難?ePrice.HK 獨家爆 HTC U Ultra、U Play 賣價!

記得早幾日版主同大家提到,HTC將會在嚟緊星期二,喺香港舉行發佈會,發表U系列新機-UUltra以及UPlay。雖然配置上仍是2016下半年的級數,用上QualcommS821處理器,但係其實呢個規格都已經相當足夠,加上外型又有很大的進步,用上5.7吋大芒以及類似LGV20的雙屏幕,相信應該吸引到不少網友。不過,吸引歸吸引,網友買機之前,最先要考慮的,始終避不開價錢的問題。到底UUltra、UPlay會賣幾錢呢?ePrice.HK版主而家就獨家爆料話俾大家知

左定坤 (Cho Ting Kwan) | 2017-02-05
買得到的 Pixel XL ? 大芒王再臨 5.7 吋 HTC U Ultra 無失你望?

買得到的 Pixel XL ? 大芒王再臨 5.7 吋 HTC U Ultra 無失你望?

HTC代表什麼?HelpThisComapny?定係失望之始?就在剛剛,HTC就在台北舉行了發佈會,發表了2017年最先出場的新機。昨日版主Keith的文章就提到,今次的發佈會不單止會有最近頗有話題性的UUltra,另外還會有UPlay,當中的UUltra,我們有情報指出台灣的賣價,計番做港幣最平大約都要六千蚊左右,到底是否真的那麼昂貴呢?而UPlay又是否真的會在這次發佈會上出現呢?最重要係會否又在失大家望?版主話你知:唔會,相信個價到嘅話,你必買,因為佢係Pixe

左定坤 (Cho Ting Kwan) | 2017-01-12
雙屏幕 + 玻璃機背,藍色好靚仔?HTC U Ultra 極速上手後感

雙屏幕 + 玻璃機背,藍色好靚仔?HTC U Ultra 極速上手後感

HTC今年首部旗艦手機,終於正式誕生了!佢就係剛才發表的UUltra,雖然從規格上來看,似乎仍然是2016的級數,不過已經比版主Keith原本估的S810好好多。今次發表的兩部新機,版主覺得在外觀上,實在有很大的進步,至少我見到部機,會有想用的感覺,呢種感覺在HTC10時,是不曾出現的。而版主亦都趁着這個機會,上手這部UUltra,並且有簡單的試玩,就等版主同大家分享一下我的感受吧!

Jason | 2017-01-12

最新新聞