又係 Dual Pixel 咁橋!HTC U11 對焦快左?有片有真相

Keith Yim | HTC
HTC 嘅相機影出來係咪靚,真係見仁見智。香港用家被韓國味精派禍害十年,當然唔 Buy,但 HTC 高階機拍出來成像有跟實物最近的色調,愛拍攝嘅,應該都會讚。但講到對焦,HTC 手機一直被人感覺唔夠 iPhone 或者 Samsung 手機快。係 HTC U11 上面,終於用上 Dual Pixel 絕招!影相係咪快咗?有片有真相!

camera-fb.jpg

Ultra Pixel 第三代
HTC U11 採用 1200 萬像素主鏡頭,跟 HTC 10 與 HTC U Ultra 一様?非也!HTC 叫它作 Ultrapixel 3 ,第三代了!同像素可以唔同 Spec,望真一點:像素尺寸達到 1.4μm、光圈推到 F1.7,比 U Ultra / HTC 都有進步,可提昇進光量 (F1.8);此外,主相機也支援四軸 OIS 光學防手震 (影相) 以及 EIS 電子防手震 (拍片),並且還支援 UltraSpeed AF 對焦技術,強調每個畫素都可以對焦,讓對焦時間可以短於 0.3 秒,此技術應該就是 dual pixel 相位差對焦的一種。版主搵過資料,相信 HTC U11 採用 Sony Exmor RS IMX362 感光元件,再加入自家定制嘅規格。有了 Dual Pixel,對焦係咪快左?睇片就知,大家可以評價一下。

IMG_7445.JPG



在先前的機種中,HTC 已經在手機中加入自動 HDR 的功能,可以分析場景的亮暗對比,並自動開啟 HDR 模式;而以往因為 HDR 照片需要拍攝多張合成,導致拍照速度稍微受影響,新的 HTC U11 加入「HDR Boost」技術,在拍攝 HDR 照片時,按下快門後無須等待照片完成就可以繼續拍下一張,手機會在背景處理照片,讓拍攝過程更快。
 

3D 收音可 Zoom-in

與 U Ultra 相同,U11 在前後上下共安裝了四個指向性麥克風,因此在錄影的時候,可以收到 360 度全方位的聲音,播放時只要接上環繞音響或是戴上環繞耳機,就可體驗如同身歷其境的環繞音效。此外,U11 的錄影還支援「Acoustic Focus」技術,當錄影並且 Zoom-in 時,指向性麥克風會將遠方收錄的聲音加強,並降低四周的環境音,讓手機收音更集中於拍攝主體上。


 

HTC U11 新機上場 + 評測相關文章

HTC U11 新機 三分鐘試玩流出 呢隻紅色!勁靚
HTC S835 新機上場有紅色!直擊 U11 能否 Help This Company!
S835 + 最強相機!HTC U11 外型、配置搶先睇!
真係咁科幻!?版主即試 HTC U11 Edge Sense 感壓操控
HTC U11 跟機送 3.5mm 轉插 !  LG、Samsung 照用增強音效
又係 Dual Pixel 咁橋!HTC U11 對焦快左?有片有真相
唔玩血紅!一機兩色!  HTC U11 Soler Red 打側變金
S835 /6 +128 規格! 旗艦 HTC U11  呢個價通殺!?

HTC U11 在文章發表時,香港上市日期未定,按這裡有詳細規格及最新賣價
廣告