睇左就知堅係靚! HUAWEI P10 升級 Leica 鏡頭 大量實拍

Keith Yim | Huawei
華為會係三月份公佈最近發表的 P10 與 P10 Plus 香港賣價,而上一代嘅 P9 亦進入清貨的階段。大家都是 P 系,P9 與 P10 有乜唔同呢?係相機部份,看似差唔多,都係用上 Leica 嘅雙鏡頭,但 P10 的雙鏡頭,是沿自 Mate 9  的,是第二代。經過華為嘅調教,實際使用上,更有明顯的進步。至於拍出來的成像如何?台灣版主 Inno 就係西班牙試過,並有大量試相。講乜都係假,睇相知效果!
 

fb.jpg

拍照寫真實測:

這次的華為 P10 用上了與 Leica 合作的 Leica Camera 2.0,雖然與另一款 P10 Plus 上註明的 Leica Camera 2.0 Pro Editon 版不同,但是實際的使用上卻是非常感覺得到升級的差異,過去的雙鏡頭在模擬大光圈景深的拍攝上有時候會有點不自然,而現在的版本拍起來卻是相當的自然,而且反應也更快了,感覺得出來有很大的差異。係到,雖然版主沒有得到 P10 Plus,但都可以講講 P10 Plus 的相機,所以 Camera 2.0 Pro 有乜唔同,主要係主鏡頭變為 SUMMILUX 級數,F1.8光圈大幅提升低光拍攝表現,能保持畫面的整體銳利度。但版主認為 P10 本身己好夠用。

innocences_3_acf0df31287f7501fc9bfee43c1039e9.jpg

下面睇睇看看華為 P10 的實際拍攝照片吧!
 

景深相試拍

——————
03
——————
09
——————
24
 

黑白相試拍

——————
07
——————
01
 

彩色相試拍

——————
25
——————
29
——————
20
——————
17
——————
12
廣告