挑 Sony 打三星!Nokia X30 + G60 5G 上場拼鬥高性價比

Keith Yim | Nokia
Nokia 近年嘅手機,都以價錢大眾化為主,不會沖旗艦,推出無五六七千瘋狂唔貼地價嘅手機。反而,Nokia 會推平實外型,配上簡單的  Android One 系統,再配合二至三年系統升級,成為不少無乜 Budget 又想有一部好手機的用家的心頭好。十月份推出兩款中價 5G 手機,都是用上五千萬像素鏡頭,相對大的電池容量及效能不錯嘅 CPU。Nokia G50 5G 同 Spec 比起三星及 Sony 更抵玩。Nokia X30 5G,用上三星 S22 同級感光元件,攝力強但價錢平二千蚊。十月十五日上場,一齊睇介紹。

Nokia-fb.jpg


先講講抵玩之選

Nokia G60 5G,見下圖就係一部設設大方老實嘅手機,有黑色及銀灰雙色選擇。為支援持續生態,全機採用 60% 環保塑料製成,簡單嚟講,機背就係膠材料。手機擁有  FHD+ LCD 屏幕,刷新率為 120Hz。它用上跟  Samsung Galaxy A23 及 Sony Xperia 10 IV 同款的 Qualcomm S695 SoC 是中檔手機的配置,好處是效能不錯,並支援 5G 網絡。而今次 Nokia G60 5G 追著對手 Samsung Galaxy A23 嚟打,都係用上 5000 萬像素主鏡頭,6GB+128GB 容量,並可以插 MicroSD 記億卡,支援 NFC 及 Google Pay。

三星 A23 5G 同時支援埋 Samsung Pay。不過,Nokia G60 5G 都唔弱,將 Apple 講到「是手機的未來: eSIM」,但在中國及中國香港版本 iPhone 14  抽起咗,全系列 iPhone 14 香港行貨都收起了「蘋果認為手機的未來」。蘋果不送香港人未來,Nokia 送給你。Nokia G60 5G 會香港最平一部有 eSIM 的 5G 手機,最奇妙是,若果你唔想要 eSIM,都可以揀雙卡雙待。你要 eSIM ,microSD 卡也不會癈掉,比起蘋果手機 eSIM 安排更加貼心。

不過,Nokia G60 5G 電池較細,得 4500mAH,快充也只有20W,相反,Samsung  Galaxy A23 5G 有 5000mAH 電池,仲有 25W  有線也快充。兩間廠都講環保,但 Nokia G50 5G 仲包 20W 充電器及基本有線耳機嘅,Samsung 只送你一條 USB-C 充電線。

Nokia G60 5G 對比 Sony Xperia 10 IV 呢?比什麼,後者貴好多。Nokia G60 5G 賣價為 $2298,Samsung Galaxy A23 5G 大店賣錢相約,相差幾十蚊嗰種。而 Sony Xperia 10 IV,睇番最近的場料,都只係剛剛跌破 3000,$2999,比起 Nokia G60 5G 的 $2298 賣價都要貴。(click 呢度有詳細評測

nokia01.jpg

Nokia X30 平兩千,用上旗艦鏡頭

其實早前已預告咗,雖然規格沒有聲明,但我好肯定同大家講,Nokia X30 5G 呢部機,其 5000 萬像素主鏡頭,同上面嗰部 G60 5G 唔同,X30 係用上旗艦級嘅主鏡頭:Samsung ISOCELL GN5,同級數即係 S22,S22+ 同埋 Z Fold4。Nokia X30 賣價 $3698,但最平嗰部 S22 都要賣 $5698,即係平二千蚊有旗艦級攝力?攝力係咪咁勁要睇咗試相先知,但係攝影功能就有五個。

Nokia X30 5G 有五個 Pureview 攝影功能,包括了 Capture Fusion 超度角影融合、三腳架模式、極夜拍攝、夜景模式 2.0 仲有 AI Portrait & Night Selfie。五項詳情係點,留係之後 review 先講,但香港官方俾過試相我睇,對得起 $3698 呢個價錢,有實力挑機 S22 架!其他賣點包括有前置屏下指紋,支援 IP67 防水等等。其他規格,文章下方有規格表,Click 入去就睇得更詳細。

nokia02.jpg
廣告