Sony Xpera Z3+ 香港登場!價錢是否令你意外?

Lawrence | Sony
呢兩日以來版主們都分享左不少有關 Sony 最新旗艦 Xperia Z3+ 的新聞。基本上同前代的 Xperia Z3 有甚麼不同甚至 Z3+ 三種顏色的真機有咩特別之處,相信大家都已經清楚。剩下來大家最想知道的相信就是 Xperia Z3+ 的售價吧!想了解開賣的相關詳情就不能錯過以下介紹啦!

真機試玩實測! Sony Xperia Z3+ 比拼前代旗艦 Z3

外型規格提升! Xperia Z3+ 開賣日期 + 售價決定!

好!講完 Xperia Z3+ 命名的小插曲之後就到戲玉啦,有關 Xperia Z3+ 的外型同規格等資料雖然應該有不少朋友背得滾瓜爛熟,不過都係要同大家提多次。 Xperia Z3+ 係屏幕方面採用 5.2 吋 1080p IPS 屏幕, TRILUMINOS for mobile、Live Colour LED 與 X-Reality for mobile 等技術樣樣有齊,亮度都比前代高。處理器部份就同 HTC One M9 以及 Z4 Tablet 一樣採用 Snapdragon 810 八核心處理器配 3GB RAM 以及 32GB 內置容量。相機方面,主鏡頭就同 Xperia Z3 一樣內建 1/2.3 吋 Exmor RS 感光元件 2070 萬像素相機,而前鏡就有 25mm 廣角 500 萬像素 Exmor R 感光元件,電池就係 2,900mAh 。

至於開賣細節, Sony Xperia Z3+ 將會係 6 月推出,而定價就係 $5698 ,4 隻色會同時開賣。另外要留意就係今次 Xperia Z3+ 係同時會有雙卡同單卡版本的,單卡版可以支持 Cat 6 LTE 而雙卡版就係 Cat 4 LTE 。見到呢個價錢大家又會否覺得驚訝?icon

​沒有「四」!Sony 正式公佈 Xperia Z3+ ! 香港六月初上市
▲ 終於, Xperia Z3+ 的價錢都公佈了, 五千七樓下定價又是否在大家可接受範圍內?

各大牌子旗艦出齊!大家又會點揀?

分享完 Xperia Z3+ 的規格同定價,又係時候將呢部機同今年一眾大牌子的旗艦做個對比。今季大家可以見到一個有趣現像,可能因為 S810 表現飽受質疑的關係,雖然呢個處理器仍屬於旗艦級配備,但各大牌子的頭牌機其實都選用左不同的處理器, Samsung 用返自家的 Exynos 來作為 Galaxy S6 Edge 的 CPU ,而 HTC 最新的 M9+ 就係用緊 MTK , LG 雖然都揀返 Qualcomm 不過就用左 S808 六核。唔知大家同呢幾部機相比,大家又覺得 Xperia Z3+ 有無力跑出呢?一齊講講意見吧!(另加埋 Xperia Z3 方便大家衡量邊一款 Sony 旗艦更抵玩)

//timgm.eprice.com.hk/hk/mobile/img/2015-05/28/202197/lawrencelaw_5_4551_efdcc9853fe900473a8bf705e92d3eeb.png
▲尤記得上年的旗艦機除左 Samsung 之外基乎清一色係用 Qualcomm S801 ,想不到今年竟有百花齊放的局面。

Sony Xperia Z3+ 於文章刊登時,香港定價為 $5698 將於 6 月發售。按這裡知道更詳細規格及最新賣價
廣告