教你用 HTC One A9 潮玩 Hyperlapse 動態縮時攝影

Andrew | HTC
大家好,又係我 Andrew! 之前同大家介紹過 HTC One A9 嘅電量、與 Hi-Res Audio 嘅特色。今次,我簡單講下佢嘅影相玩意。我地唔係講佢嘅 1300 萬像素,有 OIS 光學防震嘅相機,影出來掂唔掂,反而想講講佢地新加嘅 Hyperlapse 玩意。若果你睇佢嘅中文譯法:動態縮時攝影,我開頭都以為係 Apple iPhone 嘅 Timeslape 縮短片。但一睇英文,一個 Hyperlapse 一個 Timelapse 就知,兩個玩法好唔同。

//timgm.eprice.com.hk/hk/mobile/img/2015-12/08/204046/keithyim_1_4542_454a6ee8308bdcfd0959579476e09f6d.jpg
 

Hyperlapse 定 Timelapse

Timelapse 於 iPhone 5s 起被發揚光大!中文叫縮時拍攝,一條短片就像把時間壓縮了,時間比正常的快了好幾倍,甚至好幾百倍,尤如啟動了播放機的快速播放鍵。拍攝 Timelapse,其實就是把手機相機,放在一個固定地方,拍好長時間,再用好快速度重播。大家會記得嘅係日落嘅景像。


▲ 呢條就係版主 Keith 係上年 RE Camera 發佈會個陣,拍出來嘅 Timeslape 示範。係靜止嘅位置,拍攝郁動嘅影像,再把很長嘅時間來過極速壓縮。

Hyperlapse 動態縮時可以係 Timeplase 加強版,好睇嘅 Hyperlapse 影片,畫面唔會固定一個點,係多角度,多場景,而身邊事物也會快速移動。HTC One A9 支援 Hyperlapse 拍攝,玩法其實簡單好多。你可以選擇 Hyperlapse 模式,甚至唔駛選擇,因為基本上,所有用拍攝嘅短片,都係可以用後期內置 App 變為 Hyperlapse。

//timgm.eprice.com.hk/hk/mobile/img/2015-12/08/204046/keithyim_1_4542_851f1215f264afbefa192906a7ab6bcc.jpg
▲  不過,若你有心拍 Hyperlapse,都係用 Hyperlapse 模式 (中文叫「動態縮時攝影」) 比較好,因為會用咗光學防手震同陀螺儀技術,拍出來嘅片會穩定些。


//timgm.eprice.com.hk/hk/mobile/img/2015-12/08/204046/keithyim_1_4542_28a41cdeb7883bebb8edc56bb131265d.jpg
▲ 係影片編輯模式從屏幕如下拉上,會見到「動態縮時攝影」,呢到可以幫忙把普通短片,變為動態縮時效果。


//timgm.eprice.com.hk/hk/mobile/img/2015-12/02/203989/ykerho_1_4542_8544023c02c0f34eb0b291f853ed2716.jpeg
▲ 係編輯「動態縮時攝影」中容許選段進行調速,中間可分為三段不同嘅動態縮時時間,由 2x 倍至 12x 倍,最後可以輸出 720p 影片跟朋友分享。


▲ HTC One A9 嘅「動態縮時攝影」同時也支援 Timelapse 縮時拍攝,好似呢條時長 4 分鐘的拍攝,我調整成二十多秒的影片。我用腳架,把 A9 放在一個固定地方,城市的交通和漁港的安靜,感覺相當有趣。


▲ 呢條是用普通嘅拍攝模式,把 HTC One A9 放在自拍棍上拍攝的。


▲ 經過 A9 上面嘅「動態縮時攝影」模式製作嘅 Hyperlapse 影片。拍個時行得慢D,唔好左右兩邊郁,條片較穩定,呢條 example 短片係呢方面有改善空間,但我 set 了兩段時間 (最多三段)頭條用了 12x 倍速,後段用了 2x 倍速,令最後出現嘅歌者,係成條片裡面,更加突出。


▲ Hyperlape 就係混合了 Timelapse,但係 HTC One A9 上,變得更簡單好玩。

Andrew 的 HTC One A9 實測
免費有得聽! 教你係手機聽盡 Hi-Res Audio 原音音樂
2150mAh 電池效能擊敗 3000mAh 機種 ! 實測 Android 6.0 慳電威力
Android 6 不是全部! 揭開 HTC One A9 高省電效能之秘
教你用 HTC One A9 潮玩 Hyperlapse 動態縮時攝影 

資料由客戶提供
廣告