​越級挑機!Moto E vs Galaxy S5 速度戰 Moto E 爆冷完勝?

虎仔 / 馬日山 | Moto
上星期發表的 Moto E,使用 Snapdragon 200 雙核心處理器、1GB RAM,售價 1 千蚊;但有外國網民膽敢將佢同採用 Snapdragon 801、2GB RAM 的 Samsung Galaxy S5 來一個速度 PK,結果竟然係 Moto E 完勝!究竟點解?

//timgm.eprice.com.hk/hk/mobile/img/2014-05/22/177150/uniqlo_1_4537_e000220c98cc9cc5a1044f1c185902a4.jpg

網民並非測試兩部手機玩遊戲的表現,而是非常簡單的測試解鎖、開啟相機、相簿,載入 Google+ 內容和捲動內容的流暢程度。結果如何,網友可以睇片感受一下。片中進行測試的網民口水多過浪花,想避開長篇大論的介紹,可以直接跳到約 2 分 25 秒。



其實這個速度 PK 賽旨在顯示 Google 在 Android KitKat 上作出的優化,如何讓低階手機都有流暢的表現,但同時突顯出 Samsung 未有好好優化 TouchWiz,令到一部配置和價錢都高得多的 Galaxy S5,在基本使用上會比入門級手機遜色。睇完呢段測試後,網友有乜感想,留言分享下啦!

資料來源:slashgear

廣告