秋遊拍片影相全紀錄! 日韓旗艦邊行邊拍邊鬥,您揀邊部!?

管理員 | Sony
話咁快又進入秋天了! 天朗氣清又唔熱,最適合走出戶外!  小編去了錦田南生圍秋遊兼影靚相。南生圍最出名係大草地、千層木、仲有對出嘅人造濕地,加上秋天多藍天,最適合影風景照。除了享受秋日之樂,小編順手來過全新手機相機效果大挑戰! 我找了日本及韓國出品嘅旗艦手機作比拼,講無用嘅,實力最重要!就係南生圍邊玩邊鬥。

sony001-fb.jpg
 

拍片比拼

首先係南生圍嘅千層木樹群試拍,用自拍神棍穿梭樹群間,看看會否做到七步升仙!由於是郊外泥石地,又行又走,一定手震。而我哋兩部手機,都說支援拍片防手震,兩部手機都話可以把拍攝過程中的震動減至最低,但實戰效果又如何呢?睇片最實際! 


▲ 出發之前,已搶先測試步行上巴士站的短片。影片左面由日本出品旗艦手機拍攝、右面是韓國品牌旗艦手機拍攝。


▲ 在千層木林裡試拍。影片左面由日本出品旗艦手機拍攝、右面是韓國品牌旗艦手機拍攝。
 

​影相比拼

韓國嗰部旗艦手機擁有雙鏡頭,其中一個係 135 度 Super Wide Angle,無論影風景與拍風照會宏偉好多。這個玩意,日本出品嘅旗艦就無了,咁係咪代表影出來嘅相唔夠靚呢?都係睇相最實際! 我哋係南生圍裡面一個漁塘試相,睇睇效果吧!

keithyim_5_0fe9bfe1403571dcae9964ab6a3ca993ori.jpg
▲ 由日本旗艦手機拍攝,22mm 廣角。

keithyim_5_bd4a865d3aa1f93c2fa0b4de98846827ori.jpg
▲ 由韓國旗艦手機拍攝,28mm 廣角。

keithyim_5_a2209393ad6a7b589bc89db1e1433444ori.jpg
▲ 韓國旗艦以 Super Wide Angle 拍攝。大家可見,Details 位略差少少,如湖面上的波浪紋未能清晰的拍下, 相對日系機拍下的波浪紋是最清晰。
 

小編短評

先談短片效果。日本出品旗艦,與韓國旗艦手機,其實都有拍片防手震,韓國出品嗰部採用配備 Qualcomm 嘅 EIS 3.0 電子影像穩定技術,內置的陀螺儀能減少同步延遲至僅 50 毫秒。而日本出品旗艦手機, 是首部支援五軸防震嘅手機,五軸包括俯仰及偏航 (Yaw & Pitch)、滾動 (Roll) 及XY 軸 (X & Y),更有效抵銷相機搖晃情況,尤其適用於步行中拍攝。

睇了之後,大家覺得上面左面或右面嘅拍攝效果比較好?其實,上面兩條比拼短片,左面由日本出品旗艦手機拍出來,可見防震效果而肯定是日本出品那部手機更定更好。此外,只要細心再睇第二段短片, 左面,由日本旗艦拍出來嘅短片色水更貼近自然。

靜態相片呢?今次日本旗艦手機加入了 RGBC-IR 色準影像感測支援下,有效因應現場環境的光源而調節出準確的白平衡,令相片色彩更忠於真實顏色,所以拍出來的照片,大自動感覺豐富,如上圖小船圖片,日本手機仍能拍下小船木紋, 藍天白雲亦清晰捕捉。另一款韓國旗艦的天過份曝光。而日本旗艦手機拍出來嘅相片色彩層次亦較韓國旗艦手機高,顏色亦近似真實環境顏色。話雖如此,韓國旗艦手機,Super Wide Angle 鏡頭的確幾獨一無二,能影出更闊更似真視角嘅風照,而日本旗艦其實做到 22mm 廣角,與市面上沒有雙鏡頭嘅旗艦手機裡面,已係最廣角,其實都好夠用。
 

以下有更多南生圍嘅照片,大家估下係用什麼手機拍出來?

 
DSC_0275

DSC_0238
DSC_0232
DSC_0227

最後揭曉,小編用嘅日本旗艦,就係 Sony Xperia XZ 啦!係咪影得好靚呢!

01.jpg

資料由客戶提供
廣告