【內附多圖】Hands On!Sony Xperia XZ / X Compact 外型評測!

左定坤 (Cho Ting Kwan) | Sony
版主一直都覺得,Sony 手機的設計是最好的!嗱嗱嗱,唔係賣緊廣告,真心話黎架,版主一直比較喜歡方方正正的手機!特別是 Xperia Z5 Premium,鏡面機背真係,型到爆!到了上半年旗艦 X 系列三機,雖然都叫做唔差,但平心而論係退步左少少,而且感覺上好似厚左啲。到剛剛發表完的 Xperia XZ 以及 Xperia X Compact,呢兩部機嘅設計又如何呢?能唔能夠入到版主法眼?即刻睇下以下 Hands On 先啦!

Hands On(Facebook).jpg

更美觀!Sony Xperia XZ、X Compact、X Performance 設計大不同
有別於 X Performance 嘅設計,今次 Xperia XZ 在機身正反兩面以及邊框上,都用上了全新的材質,Sony 表示今次係同日本三大鋼鐵廠之一的「神戶鋼鐵」合作,製造出一款名為「ALKALEIDO」(唔好問我點讀,我唔知)的精煉鋁合金,用黎打造 Xperia XZ 的機身,所以在強度方面比起 X Performance 更強,而機身厚度亦只有 8.1mm,相比 X Performance 更薄。不過版主覺得,雖然比 X Performance 少左 0.6mm,但其實好似都仲係厚,網友覺得呢?

另外,Xperia XZ 採用了一體化設計,無論係手機的正面、背面抑或側面,都用上圓弧導角連接起來,由上方或者底部望落去,會呈現一個連續嘅線條,摸起黎唔會有接觸面線條的觸感,Sony 將之稱為 Loop Surface,意味手感相當不錯。而今次的 Xperia XZ 嘅調色都相比之前的 X 更美觀,有 Universe Black (礦石黑)、Platinum (鉑爵銀)、Forest Blue (森林藍) 三種顏色。

至於 X Compact,屏幕相對較小,只有 4.6 吋,解像度亦得 1280 x 720。設計風格其實大致同 Xperia XZ 差不多,不同的是,X Compact 的機身並不是由金屬材質打造,而是改用了陶瓷風烤漆打造。三部機當中,網友會喜歡哪一部機多點呢?

IMAG0118.jpg
▲ Xperia XZ (右) 以及 Xperia Compact (左)。可以見到明顯的不同是,補光燈的位置,Xperia XZ 是在鏡頭的下方,而 Xperia Compact 的是在鏡頭的右方。

IMAG0123.jpg
▲ 疊埋一齊,好明顯會見到,Xperia X Compact 的機身會相對細啲。

IMAG0143.jpg
▲ 先講左 X Compact 先,X Compact 有黑、白、藍三種顏色。

IMAG0129_BURST001.jpg
▲ 而因為細芒的關係,拎上手的感覺其實相當不錯,適合單手操作。

IMAG0132.jpg
▲ Xperia X Compact 機身用了陶瓷風烤漆打造,可以見到好容易會反光,表面比較光滑,個人覺得這樣的材質配搭黑色最靚。

IMAG0158.jpg
▲ 機背頂部會有 2300 萬像素主鏡頭,X Compact 閃光燈會設在鏡頭右方。

IMAG0161.jpg
▲ 至於機的頂部左方,會有 3.5mm 耳機孔。

IMAG0164拷貝.jpg▲ 機的底部,會有 USB Type-C 插槽。

IMAG0173.jpg
▲ 再講下 Xperia XZ,Xperia XZ 都係有三隻色,分別為黑、藍、銀。就咁睇落,因為機身用上 精煉鋁合金的關係,相對 Xperia X Compact 表面無咁光滑。

IMAG0185.jpg
▲ 同頭先所說的一樣,Xperia XZ 閃光燈部份設於鏡頭的下方。機背會更明顯看到,跟 Xperia X Compact 的不同。

IMAG0194.jpg
▲ X Compact 前鏡得 500 萬像素,版主真係堅傷心,不過 Xperia XA 就好啲,保留番 1300 萬像素前置鏡頭。

IMAG0195.jpg
▲ 後置鏡頭為 2300 萬像素,同 X Compact 一樣,不過 Xperia XZ 就因為 S820 U 的關係,支持 4K 錄影。

IMAG0209.jpg
▲ 其他外型部份,其實同 X Compact 差不多。如果同 X Compact 拍埋一齊,會見到 Xperia XZ 相對會「修長」多啲。

IMAG0219.jpg
▲ 唔爭在都俾埋個正面俾大家睇。兩部機黎講,你會喜歡哪一種設計多點呢?

Sony Xperia XZ 在文章發表時,香港上市日期未定,按這裡有詳細規格及最新賣價
Sony Xperia X Compact 在文章發表時,香港上市日期未定,按這裡有詳細規格及最新賣價

Sony IFA 2016 Xperia XZ / X Compact 發表及評測相關文章
芒更大、相機更強? 獨家爆十月新機 Sony Xperia XZ 官方規格 + 賣價
完美大小 5.2 吋手機!Sony Xperia XZ、X Compact 規格立即睇!
相機都有黑科技!三個 Sony XZ/X Compact 必知的功能
FB Live 試玩直播! Sony Xperia XZ / XZ Compact
延長電池壽命!Sony Xperia XZ、X Compact 充電技術大改造!
【內附多圖】Hands On!Sony Xperia XZ / X Compact 外型評測!
 
廣告