Galaxy S4 定價近 $6,000 !3G、4G 版同價賣!

Eddie | Samsung
Samsung Galaxy S4 終於正式在香港發佈了,一如之前的預料, Galaxy S4 會在香港推出 3G 和 4G LTE 兩個版本,而且價錢完全相同,大家又會點選擇呢?之前 ePrice 都為大家送上唔少關於 Galaxy S4 既測試同埋對比,相信唔少網友都最心急想知的是價錢同埋開售日期了。即刻為網友們送上灸手可熱的 Galaxy S4 價錢和開售消息!

//timgm.eprice.com.hk/hk/mobile/img/2013-04/18/50552/unrealandy_3_4247_3b90a8e749f67978c402570cc73ebad4.JPG


 

3G、 4G 雙版本 定價$ 5,898 

一如之前的預料, Samsung Galaxy S4 在香港會發售採用 Octa 4+4 核心的 3G 版和採用 Qualcomm 600 四核心處理器的 4G LTE 版本,雙版本價錢一樣,賣 $5, 898,而這部機亦將於 4 月 27 開賣。除了處理器不同之外,兩部機的規格完全一樣,包括採用 4.99 吋 FHD 解像度的 Super AMOLED 屏幕、2GB RAM ,容量方面是 16GB 版本,支援外置插卡,內置 2600 mAh 可換式電池,拍攝方面有 1300 萬像素主鏡頭和 200 萬像素前鏡頭,雙鏡頭都支援 1080p 影片拍攝。

Galaxy S4 初步在香港上市會有黑色和白色可以選擇,會不會像 Galaxy S3 一樣推出更多不同的顏色呢?(話說最近在美國推出了紫色版 Galaxy S3 icon)作為 2013 年的旗艦機, Galaxy S4 有著方便的換電、插卡設計,大家會因為這一點而選擇它嗎?

Samsung Galaxy S4 實機亮相,簡單試玩!
▲ 大家會選擇 3G 還是 4G LTE 版本呢?又喜歡黑色定白色呢?
 

Samsung Galaxy Note 8.0 LTE 定價稍後公佈

另一部在今日抵港的是 8 吋平板 Samsung Galaxy Note 8.0 ,在香港推出的是 4G LTE 版本,支援 1800/2600 MHz 雙頻譜的網絡,亦支援 3G 通話,利用藍牙耳機就可以一邊操作平板一邊講電話了。在 Galaxy Note 8.0 上面的是 8 吋 1280 x 800 解像度屏幕,不過是 TFT 而不是其他 Galaxy 系列常見的 AMOLED ,效能方面採用了 Exynos 4412 這顆 1.6 GHz 的四核心處理器配合 2GB RAM ,內置容量是 16GB ,亦可以支援最大 64GB 的外置插卡功能。

作為 Note 系列的裝置, Galaxy Note 8.0 上面當然少不得 S-Pen 功能,除了可以利用 S-Pen 進行書寫、畫圖,亦可以配合 S-Pen 進行快速的截圖、筆勢快速開啟程式。另外在 Galaxy Note 8.0 上面的 S-Pen 亦加入了懸浮功能,配合特定的 Apps 就可以不用觸碰屏幕做到操控、預覽等功能。這部機的定價和開售日期將會稍後為大家確認。大家認為這個價錢合理嗎?

三星 Galaxy Note 8.0 實測! 大面打電話

睇完 Samsung Galaxy S4 既售價, 大家認為接近 $6,000 的價錢值唔值得入手呢?而 3G 和 4G 版本同價,大家又會想買邊部呢?網友們可以係討論串或者 Facebook 留言講一講你地既睇法啊,今晚版主亦會到 Samsung Galaxy S4 既發佈會親身試機,有問題想問都可以留言,等版主問大家試真啲。
 

售價 / 規格資料

Samsung Galaxy S4 八核版 3G 版定價 $5,898。Click 這裡睇詳細規格、最新售價
Samsung Galaxy S4 四核版 4G LTE  版定價 $5,898。Click 這裡睇詳細規格、最新售價
Samsung Galaxy Note 8.0 LTE 售價稍後公佈。Click 這裡睇詳細規格、最新售價
 
廣告