【搶先睇片】獨家功能全面曝光!3 分鐘睇 Galaxy S9、S9+ 官方發佈精華

虎仔 / 馬日山 | Samsung
明明 Galaxy S9 發佈會要到今晚凌晨 1 點先在西班牙巴塞隆拿舉行,不過版主虎仔已經搶先為網友們準備咗 3 分鐘嘅發佈精華,由 Samsung 官方話你知 Galaxy S9 嘅賣點。就算今晚唔捱眼瞓都冇問題,唔講咁多,跳轉去片。

0225-1aFB.jpg

片段來自 Samsung 官方,提前上載到 YouTube 作準備但被不小心發佈,再被多間傳媒發現留底和轉發。片段中可以見到全新的 DeX Dock,用戶將 Galaxy S9 連接並變成桌面電腦後,手機就可以變身觸控板和鍵盤。而且 Bixby 加入了以相機鏡頭瞄準文字實時翻譯,系統新增 App 配對功能,點擊 Icon 就可以將兩個已配對的 Apps 一同打開和顯示,而且 Samsung 還將 AR 功能引進到 Galaxy S9。



片段亦花了不少時間著墨於商業應用,例如 Galaxy S9 配備虹膜掃描和指紋辨識兩大生物認證技術,全新的 Knox 3.1 保安套件和合乎企業 IT 需要的功能等。Samsung 提到企業版本將會獲得 4 年的系統更新支援,比起 Google 的 Pixel 手機有過之而無不及,Samsung 銳意將 Galaxy S9 成為企業使用的手機,令市場更加闊。

備用影片:


資料來源:pocketnow

 
廣告