蘋果皮合法了!美國下週上市!

Keith Yim | Apple

大陸山寨商夠創意,但無商機,像最近令蘋果迷眼突突,插係 iPod Touch 背變 iPhone 的蘋果皮520,在中國大陸好 Hit ,但要蘋果當佢係合法配件,真係有難度。反正都係抄上抄,中興 ZTE 把這個 Concept 賣到美國,還有電訊商 Sprint 跟他們合作,中興的 Apple Peel 蘋果皮 也將於下周(11 月 14 日)在美國市場推出,同樣可以讓蘋果 iPod Touch 實現通訊功能,不過變了合法,美國 FCC 批準,O 咀嗎,大家?
 


▲這就是中興 ZTE 推出的蘋果皮,PEEL 這個字有 TM 即係他們搶先登記了做 trademark,第二個品牌唔用得。發明呢家野,有錢大晒。下面還有 Sprint 的 Logo。Sprint 在美國無得賣 iPhone,兼行 CDMA 網絡,所以中興呢塊蘋果皮,針對當然是 iPod Touch 用家,也只支持 CDMA2000 3G 網絡

 


▲背面看上去有點「駝背」,質感也還不錯,ZTE 跟香港 CSL 合作無間,不知何時會推出 GSM / 3G 版引入香港呢?

中興這款即將推出的蘋果皮,型號為 ZTE Peel。ZTE Peel 將會由中興聯合美國網絡商 Sprint 共同推出,除了支持 CDMA2000 3G 網絡外,還可借助 WiFi 上網。相比蘋果皮520,ZTE Peel 明顯技高一籌。目前 ZTE Peel 已經通過了 FCC 美國聯邦通訊局認證 (即等同香港的 OFTA) ,因此在法律上是沒有任何問題。

廣告