【獨家】 HTC One Max 加入指紋認證, 10 月底推出你等唔等?

Eddie | HTC
上次 ePrice 流出 HTC One Max 的實機圖,有網友即刻話 HTC 一個設計分開大、中、細出,毫無新意。不過今日我們又拿到實機的機背圖,發現 HTC One Max 和 HTC One 跟 One Mini 有決定性的不同:就是機背加入了指紋認證系統了,是否為了方便單手操作而設計呢?不過我們同時收到消息, HTC One Max 將不會在 9 月發佈,最快都要等到十月底,市場會被較早推出的 Galaxy Note III 搶走嗎?

//timgm.eprice.com.tw/tw/mobile/img/2013-08/19/4878321/mansonfat_1_HTC-_4158a2cabf7ac65022a26ca3d7879fbf.jpg
▲ 左起順序為 One mini、One、One Max。


指紋認證確認!HTC One Max 會有充電 Dock?

之前已經傳出唔少 HTC One Max 的規格,包括採用 5.9 吋 FHD 屏幕、 Qualcomm S800 處理器等(會不會有大家期待的 3GB RAM 和外置插卡? 呢個仍然未肯定icon)。其實版主都有聽聞過 HTC One Max 會採用指紋認證,不過一直都沒有確實的證據,所以版主也不敢一口咬定,直到我們今日收到一張相片。

照片中 HTC One、One Mini、One Max 家族三機合照,最右邊當然是螢幕尺寸最大的 One Max,除了機身大 HTC One 一截,鏡頭下面還出現了一個方形的黑色感應器。拍攝者透露,這個裝置確實就是指紋辨識器,但實際在手機上會點用仍然未確認;同時版主留意到在 One Max 機背右下側邊,有三粒疑似為電子接點,或者 HTC One Max 會有像 Sony 機一樣的充電底座,方便睇片用?都唔係冇咁既可能架!

//timgm.eprice.com.tw/tw/mobile/img/2013-08/19/4878321/mansonfat_3_HTC-_f6150a324f1bb36a3fad23af3d6b0079.jpg //timgm.eprice.com.tw/tw/mobile/img/2013-08/19/4878321/mansonfat_3_HTC-_6991102d9e2f17a558d56ee4fb0e02ec.jpg
▲ 黑色方型區域肯定是指紋辨識器,機身右下角的三顆點狀物體有機會是外接配件的電子接點。
 

壞消息:接近十月底才會推出icon

有新功能當然是好事,不過想擁有 HTC One Max ,可能真係有排等了。因為來源透露, HTC One Max 要等一段時間先上市,比較可能的時侯是十月中至十月尾,即係我地仲要等多差唔多兩個月icon。不過下個月在德國的 IFA 已經有 Samsung Galaxy Note 3 同埋 Sony Xperia i1 Honami 兩部旗艦機了,而 LG G2 亦傳聞會在中秋佳節在香港開賣, HTC One Max 咁遲先出,會唔會比其他廠食晒「頭啖湯」呢?(網友們仲記唔記得,香港的 HTC One 也是比其他地區慢一點啊icon

//timgm.eprice.com.tw/tw/mobile/img/2013-08/19/4878321/mansonfat_1_HTC-_2a6b51f29c3fa0ce34732da71ec7afee.jpg
▲ 這是之前 evleaks 流出的 One Max 官圖,當時已有預告圖片可能和最終版唔同,如今與實機照對比,背面設計確實相當不同。

網友齊表態:HTC One Max 設計如何?十月尾到你等唔等?

唔知網友見到上面既兩單消息有咩睇法呢?有睇開 ePrice.hk 的網友都知道, HTC 其實都非常重視民意的,之前他們在香港加推了 64GB 的 HTC One 和 Butterfly S ,或多或少都係見到網友的熱列討論。雖然 HTC One Max 好可能要到 10 月尾先面世,大家又點睇?網友請用 ePrice 會員回文系統,或 Facebook 留言,講出你對 HTC One Max 既睇法啦 !

1. 你覺得 HTC One Max 吸引嗎?想唔想香港成為首發地區?會唔會考慮入手?
2. 你覺得除了指紋認證之外, HTC One Max 推出什麼功能/配件會吸引你?
3. HTC One Max 如果遲過其他旗艦機出,你地又肯唔肯等?定係改變心意入手 Samsung Galaxy Note 3 / Sony Xperia i1 Honami 早買早享受?
廣告